IFJÚSÁGKUTATÁS
Útvonal ide: KUTATÁSI ARCHÍVUM

A szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások sztenderdjeinek felülvizsgálata és modellezése során szerzett tapasztalatok

Mester Dániel

2008-06

A tanulmány a 2006–2007-es, a szociális szolgáltatások szakmai szabályozóinak fejlesztését célzó projekt (sztenderdizáció) felülvizsgálatának és modellezésének tapasztalatait foglalja össze. A projektben több mint 150, szociális és gyermekvédelmi területen dolgozó szakember vett részt.

A sztenderdizációs folyamat a szakmai szabályozó dokumentumok módszertanának meghatározásával indult. Ennek alapján különültek el a sztenderdek, az irányelvek és a protokollok – nemzetközi mintáknak megfelelően. A kialakított szabályozókat széles szakmai fórumon véleményeztették a projekt irányítói. A cikk a véleményezési fázis, valamint az azt követő modellezési fázis hatásvizsgálatának eredményeit ismerteti. A tanulmány legfontosabb állítása: „A véleményezés és a »modellezés« tapasztalatai alapján nem mondható el, milyen a szakmai szabályozó anyagok színvonala. Ugyanakkor leszögezhető, hogy a sztenderdizációs projekt kiírásakor elképzelt közös – az egész szociális szakmát megmozgató – szabályozási folyamat elmaradt.”

A tanulmány a KAPOCS 36., a szociális szolgáltatások szabályozási és támogató rendszerének addigi tapasztalatait ismertető tematikus számában jelent meg. Honlapunkon elérhető:

Kapcsolódó fájlok:
PÁLYÁZATOK
HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK
TÁMOP 5.4.10.
TÁMOP 5.2.9.
TÁMOP 5.2.6.
TÁMOP 5.4.1-12/1.
EFOP 3.1.1.
LEZÁRULT UNIÓS PÁLYÁZATOK
MÓDSZERTANI ARCHÍVUM
KUTATÁSI ARCHÍVUM
ADATBÁZIS
KÉPZÉS